De psychologie van prijzen: hoe bepaal je de perfecte prijs voor je product of dienst?
- door Sarah Desmidt
- •
- 05 feb, 2025
- •

De gevaren van te lage prijzen
Een goede prijsstrategie houdt rekening met drie factoren:
Kosten: Wat moet je minimaal vragen om winstgevend te zijn? Vergeet daarbij niet je eigen tijd en expertise mee te rekenen.
Waardeperceptie: Wat is je product of dienst waard in de ogen van je klant? Een sterke branding en een overtuigend verhaal kunnen de bereidheid om meer te betalen verhogen.
Concurrentie: Hoe positioneer je je in de markt? Je hoeft niet de goedkoopste te zijn, zolang je duidelijk maakt waarom jij het waard bent.
Prijzen die je omzet verhogen
Experimenteer met prijspsychologie:
Charm pricing: €99 verkoopt vaak beter dan €100.
Bundels: Combineer producten of diensten in pakketten die aantrekkelijker zijn dan losse opties.
Ankerprijzen: Toon eerst een duurder product, zodat andere prijzen betaalbaarder lijken.

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.
De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.
