Blog Post

5 manieren om te snoeien in uw bedrijfskosten

  • door Sara Desmidt
  • 31 mei, 2023
Een economische crisis, onverwachte financiële tegenvallers, moordende concurrentie, … Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom u kosten wil besparen in uw kmo. Hieronder lijsten we enkele mogelijkheden op.

1. Bespaar door kosten te optimaliseren

Om te kunnen besparen moet u eerst goed weten waar u uw geld aan uitgeeft. Maak een overzicht van al uw uitgaven per maand of kwartaal: telefoonabonnementen, verzekeringen, loonkosten, onderhoudskosten, energie, … Bekijk vervolgens welke kosten u kunt schrappen en waar er eventueel nog een onderhandelingsmarge is met leveranciers.

2. Schakel freelancers en studenten in

Vaste medewerkers kosten handenvol geld. Voor sommige bedrijven is het kostenbesparend om voor bepaalde opdrachten, projecten of taken tijdelijke medewerkers aan te trekken in de vorm van freelancers, studenten of stagaires. U vangt zo kostenefficiënt piekmomenten op en u hebt er een extra rekruteringskanaal bij om jong talent te detecteren.

3. Digitaliseer en automatiseer

Gaat te veel tijd verloren aan repetitieve administratieve taken? Weet dat er vandaag heel wat mogelijkheden zijn om complexe bedrijfsprocessen, van boekhouding tot ERP, te automatiseren. Zo bespaart u tijd en geld. Bovendien kunnen uw medewerkers zich bezighouden met wat écht telt.

4. Evalueer uw mobiliteitsuitgaven

Nu telewerken stevig ingeburgerd is in de kmo-wereld is het een goed idee om ook uw bedrijfswagenpolitiek te evalueren. Hebben uw medewerkers écht een auto nodig, of is een fiets in combinatie met het openbaar vervoer interessanter? Schakel eventueel over op poolwagens, die roteren tussen uw medewerkers naargelang hun mobiliteitsnoden. U bespaart zo niet alleen geld, maar spaart ook het milieu.

5. Vraag raad aan uw accountant

Kleine ondernemingen missen soms expertise om bepaalde cijfers correct te analyseren. Een externe accountant heeft die kennis wel én kijkt bovendien met een objectieve bril naar de resultaten. Een accountant kan veel meer dan facturen verwerken, jaarrekeningen opstellen en fiscale verplichtingen vervullen. Hij of zij fungeert als volwaardig adviseur van de kmo. Maak er gebruik van.
door Sara Desmidt 05 apr., 2024
Vanaf 1 januari 2026 is voor Belgische ondernemingen de verplichte invoering van digitale facturatie op komst.

Begin 2024 keurde de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetswijziging goed die ondernemingen een fiscaal voordeel geeft wanneer ze overstappen op e-facturatie.

Concreet zullen ondernemers (meer specifiek eenmanszaken en kmo's) een tijdelijk verhoogde kostenaftrek van 120% in de inkomstenbelasting genieten als ze kosten maken voor een facturatieprogramma of advies in e-facturatie.

Ook grotere bedrijven genieten een fiscaal voordeel, maar dan in de vorm van een investeringsaftrek. Concreet gaat dit over abonnements- of advieskosten voor e-facturatiesoftware, zoals persoonlijke consultancy.

De maatregel geldt voor het belastbaar tijdperk 2024 tot en met 2027.
door Sara Desmidt 29 feb., 2024

Gedurende het jaar ben je verplicht om voorschotten te betalen op de uiteindelijk verschuldigde belasting. Plan je geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan rekent de belastingadministratie een belastingvermeerdering aan. Voor het aanslagjaar 2025 bedraagt dit 9%, hou dus de deadlines voor voorafbetalingen goed in de gaten!

door Sara Desmidt 03 feb., 2024
Zoals elk jaar staan er ook in 2024 heel wat markante btw-nieuwigheden op til. In dit artikel zetten we voor jou enkele belangrijke veranderingen op een rij.
door Sara Desmidt 04 jan., 2024
In het kader van een vereenvoudiging van deze maatregel, is er vanaf 1 januari 2024 een forfaitaire formule beschikbaar om dit budget te berekenen.
door Sara Desmidt 13 dec., 2023
In het najaar bereikte de federale regering een akkoord over de begroting voor 2024. In dit akkoord staat onder meer de maatregel vermeld dat vanaf 1 januari 2024 flexi-jobs worden uitgebreid naar twaalf nieuwe sectoren.
door Sara Desmidt 03 nov., 2023
Eind september 2023 bereikte minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de ministerraad een akkoord over de verplichte invoering van digitale facturatie (e-invoicing) tussen ondernemingen vanaf 1 januari 2026.
door Sara Desmidt 05 sep., 2023
Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?
door Sara Desmidt 24 jul., 2023
Hun zaak enkele weken achterlaten is voor veel bedrijfsleiders en ondernemers een moeilijke opdracht. Nochtans is een deugddoende vakantie het mooiste cadeau dat u zichzelf én uw bedrijf kunt geven.
door Sara Desmidt 03 mei, 2023
De wetgever in ons land hield de voorbije maanden enkele nieuwe wetswijzigingen boven de doopvont. Bent u mee met deze nieuwe spelregels?
door Sara Desmidt 31 mrt., 2023
Begin maart 2023 stelde minister van Financiën Vincent Van Peteghem zijn langverwachte fiscale hervormingsnota voor. Concreet gaat het om 25 maatregelen – gespreid over 600 pagina’s wetteksten – die 6 miljard euro aan belastingen moeten doen verschuiven. Welke maatregelen kunnen een impact hebben op uw onderneming?
Show More
Share by: