Blog Post

De fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem: wat kan de impact zijn voor uw onderneming?

  • door Sara Desmidt
  • 31 mrt., 2023
Begin maart 2023 stelde minister van Financiën Vincent Van Peteghem zijn langverwachte fiscale hervormingsnota voor. Concreet gaat het om 25 maatregelen – gespreid over 600 pagina’s wetteksten – die 6 miljard euro aan belastingen moeten doen verschuiven. Welke maatregelen kunnen een impact hebben op uw onderneming?

Deze nota is een vervolg op de visienota die de minister in juli 2022 op tafel legde. De grote krachtlijnen zijn een daling van de lasten op arbeid, hogere vermogensbelastingen, een vrijwaring van de concurrentiekracht van bedrijven en een groenere, gezondere en eenvoudigere fiscaliteit.

We lijsten de belangrijkste topics voor je op.

Moderne en eenvoudige fiscaliteit

  • Werknemers moeten aandeelhouders kunnen worden van hun werkgever. Daarom wordt het systeem van optieplannen hervormd en vereenvoudigd, waarbij enkel aandelen van de werkgever of van een verbonden vennootschap in aanmerking komen. Daarnaast wordt een nieuwe fiscale regeling uitgewerkt om werknemers op een financieel gunstige manier te laten deelnemen in het eigen vermogen van hun werkgever. Op die manier kunnen ook start-ups en scale-ups gebruikmaken van een belangrijk instrument om talent aan te trekken en aan boord te houden.
  • De tweede pensioenpijler (het aanvullend pensioen) wordt eenvoudiger en transparanter gemaakt, zodat meer werknemers van deze regeling kunnen genieten. Tegelijk wordt de bestaande 80%-begrenzing opgeheven, zonder te raken aan de opbouwmogelijkheden die vandaag bestaan. Er komt een stelsel dat volledig gebaseerd is op de bruto jaarbezoldigingen van het jaar zelf.
  • De overheidsinspanningen voor een meer geautomatiseerde fiscaliteit worden opgedreven. De facturatiestroom wordt verder gedigitaliseerd om de administratieve last en btw-kloof voor ondernemingen te verminderen.
  • De fiscale en RSZ-behandeling van voordelen van alle aard wordt gelijkgeschakeld. Een aantal voordelen die vandaag forfaitair worden gewaardeerd, zullen belast worden op basis van de werkelijke waarde. Het gaat hierbij om de gratis terbeschikkingstelling aan bedrijfsleiders van een woning, verwarming, elektriciteit en huispersoneel.
  • Het fiscaal stelsel van de voordelen van alle aard gelinkt aan bedrijfswagens, blijft ongewijzigd. Op die manier kan de verdere vergroening van bedrijfswagens in ons land op een rechtszekere manier verder uitgerold worden.

Eerlijke bijdrage op vermogens

  • Omdat verschillende beleggingsmogelijkheden fiscaal neutraal behandeld moeten worden, wordt de DBI-aftrek hervormd. Dit is een regeling die het dubbel belasten van winsten binnen de eigen groepsstructuur moet voorkomen). De bestaande aftrek wordt vervangen door een vrijstelling.
  • Binnen een internationaal kader wordt een minimumbelasting voor multinationals ingevoerd. Dit moet leiden tot minder belastingontwijking en een gelijk speelveld voor Belgische ondernemingen.

Concurrentiekracht en rechtszekerheid

  • De jaarlijkse taks op effectenrekeningen wordt verdubbeld.
  • Het systeem van de investeringsaftrek wordt hervormd, waarbij de basisinvesteringsaftrek en de investeringsaftrek O&O (onderzoek & ontwikkeling) behouden blijven en er voor duurzame investeringen een fors verhoogde investeringsaftrek gecreëerd wordt.
  • Als extra stimulans voor duurzame investeringen komt er bovenop de investeringsaftrek een systeem van versnelde (dubbele) afschrijvingen.
  • Het belastingkrediet voor O&O blijft behouden en wordt uitgebreid naar duurzame investeringen. Op die manier kunnen bedrijven sneller fiscaal voordeel halen uit grote investeringen die ze realiseren.
  • De innovatieaftrek wordt hervormd, met een duidelijkere definitie van intellectuele eigendom voor de aftrek van innovatie-inkomsten. Hiervoor zal een octrooivereiste van toepassing zijn. Deze maatregel zorgt ervoor dat de aftrek enkel gebruikt wordt door ondernemingen die effectief innoveren.

Dit voorstel tot fiscale hervorming, dat als vertrekpunt dient voor regeringsonderhandelingen, zou vanaf 1 januari 2024 moeten ingaan. Afwachten welke maatregelen definitief behouden blijven en welke zullen sneuvelen…

Bron: Nota ‘Eerste fase van de bredere fiscale hervorming’, minister van Financiën Vincent Van Peteghem, maart 2023

door Sara Desmidt 05 apr., 2024
Vanaf 1 januari 2026 is voor Belgische ondernemingen de verplichte invoering van digitale facturatie op komst.

Begin 2024 keurde de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetswijziging goed die ondernemingen een fiscaal voordeel geeft wanneer ze overstappen op e-facturatie.

Concreet zullen ondernemers (meer specifiek eenmanszaken en kmo's) een tijdelijk verhoogde kostenaftrek van 120% in de inkomstenbelasting genieten als ze kosten maken voor een facturatieprogramma of advies in e-facturatie.

Ook grotere bedrijven genieten een fiscaal voordeel, maar dan in de vorm van een investeringsaftrek. Concreet gaat dit over abonnements- of advieskosten voor e-facturatiesoftware, zoals persoonlijke consultancy.

De maatregel geldt voor het belastbaar tijdperk 2024 tot en met 2027.
door Sara Desmidt 29 feb., 2024

Gedurende het jaar ben je verplicht om voorschotten te betalen op de uiteindelijk verschuldigde belasting. Plan je geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan rekent de belastingadministratie een belastingvermeerdering aan. Voor het aanslagjaar 2025 bedraagt dit 9%, hou dus de deadlines voor voorafbetalingen goed in de gaten!

door Sara Desmidt 03 feb., 2024
Zoals elk jaar staan er ook in 2024 heel wat markante btw-nieuwigheden op til. In dit artikel zetten we voor jou enkele belangrijke veranderingen op een rij.
door Sara Desmidt 04 jan., 2024
In het kader van een vereenvoudiging van deze maatregel, is er vanaf 1 januari 2024 een forfaitaire formule beschikbaar om dit budget te berekenen.
door Sara Desmidt 13 dec., 2023
In het najaar bereikte de federale regering een akkoord over de begroting voor 2024. In dit akkoord staat onder meer de maatregel vermeld dat vanaf 1 januari 2024 flexi-jobs worden uitgebreid naar twaalf nieuwe sectoren.
door Sara Desmidt 03 nov., 2023
Eind september 2023 bereikte minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de ministerraad een akkoord over de verplichte invoering van digitale facturatie (e-invoicing) tussen ondernemingen vanaf 1 januari 2026.
door Sara Desmidt 05 sep., 2023
Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?
door Sara Desmidt 24 jul., 2023
Hun zaak enkele weken achterlaten is voor veel bedrijfsleiders en ondernemers een moeilijke opdracht. Nochtans is een deugddoende vakantie het mooiste cadeau dat u zichzelf én uw bedrijf kunt geven.
door Sara Desmidt 31 mei, 2023
Een economische crisis, onverwachte financiële tegenvallers, moordende concurrentie, … Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom u kosten wil besparen in uw kmo. We lijsten even de mogelijkheden voor je op.
door Sara Desmidt 03 mei, 2023
De wetgever in ons land hield de voorbije maanden enkele nieuwe wetswijzigingen boven de doopvont. Bent u mee met deze nieuwe spelregels?
Show More
Share by: