Heeft uw aannemer schulden bij RSZ of fiscus?

  • door Sara Desmidt
  • 25 apr, 2022

Ondernemingen en zelfstandigen die een beroep doen op een aannemer voor bouwwerkzaamheden, moeten controleren of de betrokken aannemer geen schulden heeft bij de RSZ of fiscus. Is dat wel het geval, dan is er een inhoudingsverplichting. Via de link https://www.checkinhoudingsplicht.be kan u gemakkelijk nagaan of zo’n inhouding nodig is.

U en uw aannemer

U bent verplicht na te gaan of uw tegenpartij schulden heeft bij de RSZ of de fiscus als u één van de volgende werkzaamheden laat uitvoeren:

  • werken in onroerende staat (met uitzondering van bepaalde activiteiten uit de land-, tuin- en bosbouw)
  • de levering van stortklaar beton
  • bepaalde bewakings- of toezichtsdiensten (art. 30ter van de wet van 27 juni 1969 – Koninklijk Besluit van 17 juli 2013), en
  • werken in de vleessector.

“U” bent in dat geval een onderneming of een zelfstandige. Particulieren die werken laten uitvoeren aan een onroerend goed dat enkel gebruikt wordt voor privé-doeleinden, hebben geen inhoudingsplicht.

Inhoudingsplicht

In feite gaat het om twee aparte regelingen… Eentje voor de fiscale schulden en eentje voor de RSZ-schulden. Stelt u vast dat uw aannemer schulden heeft bij de FOD Financiën (en dat kunnen zowel fiscale, als niet-fiscale schulden zijn), dan moet u 15 % van het te betalen factuurbedrag (exclusief btw) inhouden. U moet dat bedrag doorstorten aan de FOD Financiën.

Als er sociale schulden zijn, moet u zelfs 35% doorstorten aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Check uw inhoudingsplicht

Hoe weet u of uw aannemer schulden heeft? De FOD Financiën en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid sloegen daarvoor de handen in elkaar. Op de website https://www.checkinhoudingsplicht.be kan u aan de hand van het ondernemingsnummer van de aannemer nagaan of er effectief schulden zijn.

Als er geen schulden zijn – u krijgt een groen schermpje –, dan downloadt u een attest van consultatie van inhoudingsplicht. De geldigheidsduur van dat attest is beperkt tot de datum die erop vermeld staat (in principe is dat tot de laatste donderdag van de maand).
Betaalt u de factuur ten laatste op die datum, dan moet u niets inhouden. Zal u de factuur pas later betalen, dan moet u de website opnieuw raadplegen.

Krijgt u echter een rood schermpje op het fiscale of het RSZ-luik, of op beide luiken, dan moet u inhouden. Zoals gezegd moet u in dat geval 35% van het factuurbedrag (excl. btw) doorstorten als er RSZ-schulden zijn. Zijn er schulden aan de FOD Financiën, dan moet u 15% van het te betalen bedrag (excl. btw) doorstorten.

Bij de fiscale schulden moeten we nog een nuance aanbrengen : als u op de dag van raadpleging tóch wil betalen, dan zijn er twee mogelijkheden:

Is het factuurbedrag kleiner dan 7.143 euro (exclusief btw), dan moet u 15% inhouden.

Is het factuurbedrag groter dan of gelijk aan 7.143 euro, dan kan de aannemer een attest met het bedrag van zijn schuld opvragen. Als u tijdens de 20 dagen dat dit attest geldig is, betaalt, en het bedrag van de schuld op het attest is kleiner dan 15% van het te betalen bedrag (exclusief btw), dan mag u de inhouding beperken tot het bedrag dat voorkomt op het attest. Is het groter, dan moet u 15% inhouden.

Sancties

Om u ‘aan te moedigen’ om deze inhoudingsplicht na te leven, zijn er ook sancties, en die zijn best pittig. Als u de inhouding niet doet, riskeert u:

een administratieve geldboete gelijk aan het dubbel van het bedrag dat had moeten worden ingehouden en doorgestort;

hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van de fiscale en niet-fiscale schulden van de aannemer tot 100% van het factuurbedrag.

Hoewel de inhoudingsverplichting voor de fiscale en sociale schulden van de aannemer al lang bestaat, lijkt het toch nodig om te blijven waarschuwen voor de gevolgen van een onvolledige administratie. Als u de aannemer met sociale en fiscale schulden toch 100% betaald heeft, riskeert u een boete van twee keer 15% + 35% van het factuurbedrag. Bovendien loopt u het gevaar om nog eens op te draaien voor de schulden van de aannemer ten bedrage van 100% van de factuur.

door Sarah Desmidt 6 februari 2025
Om kmo's te ondersteunen bij het verzamelen en delen van hun duurzaamheidsgegevens, lanceren Febelfin en Isabel een innovatief digitaal platform. Dit platform biedt een uniforme, veilige en eenvoudige manier om ESG-gegevens (Environmental, Social & Governance) te rapporteren.
door Sarah Desmidt 5 februari 2025
Veel ondernemers denken dat een lage prijs hun een concurrentievoordeel geeft. Maar wist je dat te goedkoop zijn net het tegenovergestelde effect kan hebben? Klanten associëren prijs vaak met kwaliteit. Een te lage prijs kan argwaan wekken: “Wat is er mis met dit product?” of “Waarom is deze dienst zo goedkoop?”
door Sarah Sara Desmidt 17 januari 2025
Een nieuwe locatie kiezen voor een bedrijfsmagazijn is een strategische beslissing die directe impact heeft op de efficiëntie en groei van je onderneming. Het juiste magazijn zorgt niet alleen voor een betere logistiek, maar helpt ook kosten te besparen en je klanten sneller te bedienen.
door Sarah Desmidt 15 januari 2025
De VSME-standaard, een nieuw vrijwillig raamwerk voor duurzaamheidsrapportering, wordt in 2025 officieel gelanceerd. Deze tool is speciaal ontworpen om kmo’s te ondersteunen bij het rapporteren van hun duurzaamheidsinspanningen.
door Sara Desmidt 20 september 2024

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

door Sara Desmidt 12 september 2024
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
door Sara Desmidt 6 september 2024
In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
door Sara Desmidt 4 september 2024
Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Show More