Onvoldoende voorafbetaling? Boete van 9%
- door Sara Desmidt
- •
- 29 feb, 2024
- •
Gedurende het jaar ben je verplicht om voorschotten te betalen op de uiteindelijk verschuldigde belasting. Plan je geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan rekent de belastingadministratie een belastingvermeerdering aan. Voor het aanslagjaar 2025 bedraagt dit 9%, hou dus de deadlines voor voorafbetalingen goed in de gaten!
Wat houdt het in?
Op de verschuldigde belasting rekent de belastingadministratie een belastingvermeerdering aan. Voor aanslagjaar 2025 bedraagt dit 9%, wat een sterke stijging is tov aanslagjaar 2024 waarvoor de vermeerdering 6,75% bedroeg.
Hoe de belastingvermeerdering vermijden?
Als je voldoende voorafbetalingen inplant, vermijd je belastingvermeerdering. Er zijn vier tijdstippen waarop je voorafbetalingen aan de belastingadministratie moet doen.
- Als je boekjaar 2024 samenvalt met het kalenderjaar 2024 gaat het om 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december 2024. In principe kan je dus tot 20 december wachten om jouw voorafbetalingen te doen, maar hou er dan wel rekening mee dat je 150% van de geraamde belastingen zou moeten betalen, om de verhoging te vermijden. Vroeger op het jaar voorafbetalen, loont dus.
- De vermindering van de belastingvermeerdering daalt naarmate je later stort:
- Voorafbetaling vóór 10 april 2024: 12% belastingvermindering
- Voorafbetaling vóór 10 juli 2024: 10% belastingvermindering
- Voorafbetaling vóór 10 oktober 2024: 8% belastingvermindering
- Voorafbetaling vóór 20 december 2024: 6% belastingvermindering
Enkele uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen die je in gedachte moet houden:
- Liquidatiereserve: 10% extra belasting
In de wereld van vennootschappen bestaat de mogelijkheid om de winst na vennootschapsbelasting op te nemen in een zogenaamde 'liquidatiereserve'. Het interessante aan deze optie is dat de extra 10% vennootschapsbelasting die hiervoor wordt betaald, niet vooraf hoeft te worden betaald aan de belastingadministratie, en bovendien heeft dit geen invloed op eventuele belastingvermeerderingen. - Bij niet-naleven van minimale bezoldiging: extra belasting!
In de normale gang van zaken moet een vennootschap ten minste één bedrijfsleider als natuurlijk persoon een minimale bezoldiging toekennen. Als dit niet wordt nageleefd, wordt de winst automatisch belast tegen een tarief van 25%, in plaats van mogelijk 20%. Het is belangrijk om bij het plannen van voorafbetalingen ook rekening te houden met deze belastingverplichting. - Vrijstelling
Alleen vennootschappen die pas zijn opgericht, genieten gedurende hun eerste drie boekjaren van vrijstelling van voorafbetalingen en daarmee samenhangende belastingvermeerderingen.
Vraag ons om advies


Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.
De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.
