UBO-register
- door Sara Desmidt
- •
- 25 okt, 2018
- •
De wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten voorziet in het invoeren van een register van uiteindelijke begunstigden in België, het “UBO-register”.
De Wet voorziet aldus in de verplichting voor vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden in te winnen en bij te houden en voor bestuurders om binnen de maand gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen.
Over wie gaat het?
De Wet somt verschillende categorieën van uiteindelijke
begunstigden op volgens de juridische entiteit waaraan ze verbonden zijn.
In de Wet wordt een onderscheid gemaakt tussen drie soorten juridische
entiteiten, namelijk vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen en
trusts
en andere juridische entiteiten die vergelijkbaar zijn met trusts.
Worden beschouwd als uiteindelijke begunstigden in het geval van vennootschappen:
- De natuurlijke perso(o)n(en)
die rechtstreeks
of onrechtstreeks een toereikend percentage van de stemrechten
of van het eigendomsbelang
in deze vennootschap houdt/houden, met inbegrip van het houden
van aandelen aan toonder;
Een door een natuurlijke persoon gehouden belang van meer dan vijfentwintig procent van de stemrechten of van meer dan vijfentwintig procent van de aandelen of het kapitaal van de vennootschap, geldt als een indicatie van een toereikend percentage van de stemrechten of van het direct belang. - De natuurlijke perso(o)n(en) die zeggenschap heeft/hebben over deze vennootschap via andere middelen (bv. aandeelhoudersovereenkomst, het recht om de leden van de raad van bestuur te benoemen, vetorecht).
- De natuurlijke persoon of personen die behoort/behoren tot het hoger leidinggevend personeel, indien na uitputting van alle mogelijke middelen en op voorwaarde dat er geen gronden voor verdenking bestaan, geen van de bedoelde personen is geïdentificeerd, of indien er enige twijfel bestaat of de geïdentificeerde persoon of personen de uiteindelijke begunstigde(n) is, respectievelijk zijn (bv. De genomen stappen om de eerste twee categorieën te identificeren, resulterend uit uitgevoerd onderzoek).
Worden beschouwd als uiteindelijke begunstigden in het geval van (internationale) vzw’s en stichtingen:
- de leden van de raad van bestuur;
- de personen die gemachtigd zijn de vereniging te vertegenwoordigen;
- de personen belast met het dagelijks bestuur van de (internationale) vereniging of stichting;
- de stichters van een stichting;
- de natuurlijke personen of, wanneer deze personen nog niet werden aangeduid, de categorie van natuurlijke personen in wier hoofdzakelijk belang de (internationale) vereniging zonder winstoogmerk of stichting werd opgericht of werkzaam is;
- elke andere natuurlijke persoon die via andere middelen uiteindelijke zeggenschap over de (internationale) vereniging of stichting uitoefent.
Toegang tot het UBO-register
De inwerkingtreding is gepland op 31 oktober 2018, maar u heeft tijd tot 31 maart 2019 om uw uiteindelijke begunstigden voor de eerste maal te registreren. De verantwoordelijkheid rust op het bestuursorgaan. Een gevolmachtigde van het bestuursorgaan kan dit ook doen.
U kunt uw uiteindelijke begunstigden nu al registreren door u aan te melden bij de toepassing (externe link: https://eservices.minfin.fgov.be/ubo/#/) op het MyMinFin-portaal.
Sancties
Het bedrag van de strafrechtelijke boetes voor het niet-nakomen van de nieuwe informatieverplichtingen gaan van 400 tot 40.000 EUR. Bovendien kan aan de leden van het bestuursorgaan bijkomend een administratieve geldboete opgelegd worden tussen de 250 en de 50.000 EUR.


Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.
De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.
